"מדחיינות להתנפלות" – היא השיטה של "בו בזמן" להתמודדות עם דחיינות.
"דחיינות" היא התופעה של הימנעות מעשיית משימה שאנחנו צריכים לעשות. הדחיינות חוצה את כל תחומי החיים, ואנחנו יכולים לפגוש אותה בעבודה, בבית, עם המשפחה, עם חברים, בטיפול בעצמנו, ואפילו בהגשמת החלומות שלנו. אנחנו יודעים שהיא משימה חשובה, אנחנו יודעים שאנחנו צריכים לעשות אותה, אבל משהו, משהו, תוקע אותנו בהוצאה אל הפועל. המדריך הזה מטרתו להבין מה תוקע אותנו ומה אפשר לעשות. מסתבר שדחיינות היא אחת התופעות האנושיות הנפוצות ביותר. במחקרים שנעשו נמצא ש- 95% מהנשאלים מודים שהם דחיינים, רבע מהם דחיינים כרוניים. עוד נתון מעניין הוא שנשים דוחות פחות מגברים (46% מול 54% בהתאמה). לדחיינות יש נטייה להצטבר... זה קצת כמו הנושא של סדר ובלגן – חדר שהוא מבולגן, יותר "קל" לנו לזרוק עוד בגד על המיטה, אם ה חדר מסודר טיפ-טופ משהו בנו אומר "אל תהרוס.. תשמור על הסדר", זה מעורר בנו איזה מצפון של שמירת סדר. משימה שדחינו ודחינו ודחינו... אנחנו אומרים לעצמנו בתת מודע, נו מילא.. עוד יום לא ישנה כלום. אבל משימה שאנחנו ממש ב"שווונג" של הביצוע שלנו, אנחנו אומרים לעצמנו – "אני על זה, חבל לתקוע את זה, יאללה – זה הזמן!"
מה ההיגיון של הדחיינות בכל זאת? אין לה באמת היגיון... גם כשאנחנו מספרים לעצמנו שהלחץ תורם לנו לעשיה וליצירתיות או מפרגנים לה לשווא בכל מיני תירוצים אחרים, בשורה התחתונה מה שקורה בדחיינות הוא שהמשימה לא תעזוב אותנו עד שלא נשלים אותה, ולמעשה אנחנו רק דוחים את הקץ, ולעיתים מחמירים את המצב. ישנם מקרים חריגים שבהם דחיינות "משתלמת" אך בדרך כלל זה "משתלמת לכאורה" ואם נודה ביננו ובין עצמנו, בלי לספר לעצמנו סיפורים – אז נכיר בכך שיש מחירים, ולפעמים כבדים.
לאחר שנים רבות של עבודה עם אנשים על ניהול הזמן שלהם, מצאתי שיש תחומים שהם נפוצים כפוטנציאל לדחיינות אצל רוב האנשים: בריאות – פעילות ספורטיבית, תזונה, דיאטה; השכלה – להירשם לתואר, לקרוא מאמרים, להכין עבודות; טיפול בעניינים ביורוקרטיים; קשר עם משפחה רחבה; שינוי קריירה – שינוי מקום עבודה שלא כל כך טוב לנו בו; מעורבות חברתית והתנדבות בקהילה; בעסקים קטנים: פעולות שיווק; סידור וניקיון הבית..
מוכר?
אפילו רק מתוך התבוננות ברשימה ועצירה רקע חשוב על זה.. אפשר להבין את היסודות של תופעת הדחיינות. מדוע דווקא הנושאים האלה? מה המשותף להם? מסתמן שהתשובה היא אי הנוחות שהפעולות האלה מציבות בפנינו, אנחנו לא אוהבים שינויים, ובוודאי לא כאלה שמוציאים אותנו מאזור הנוחות שלנו, דורשים מאתנו מאמץ – פיזי, מנטלי, או רגשי.
"מדחיינות להתנפלות" הוא מודל שפיתחתי כרעיון מסדר של מספר תפיסות שקיימות בעולם הדחיינות שמחוברות לידי שלם, בשילוב תובנות שלי עם השנים לגבי השונות והדמיון שקיימים בין אנשים בנושא זה. תהליך התמודדות עם דחיינות כולל כמה רבדים. במודל ישנם מספר כלים פשוטים שברגע שאיתרנו משימה שאנו נוטים לדחות איתה, אנו יכולים גם בעבודה עצמית לקדם את עצמנו בביצוע בצורה משמעותית. לכל אחד מאתנו ובכל משימה – כלים אחרים יכולים להיות אפקטיביים יותר, ולכן חשוב שבסופו של דבר היישום יהיה אישי ומותאם לדחיין ולמשימה.
מודל "מדחיינות להתנפלות" כולל ארבעה בעלי תפקידים שאנו מגייסים לעזרתנו: הפסיכולוג, השוטר, המזכיר והכבאי הם יחד מעין "צוות פורמולה 1" שנחלץ לסייע. אבל רגע.. עבודה עצמית הבטחתי – אז מי אלה כל אלה? בעלי המקצוע האלה נמצאים למעשה בתוך כל אחד מאתנו, ומייצגים כוחות פנימיים שיש לנו. לכל אחד מהם יש סט של כלים כדי לרכז אנרגיה ומאמץ שיעזרו לנו "להתנפל" על משימה שאנו נוטים לדחות זמן רב על אף חשיבותה, ולהביא לקיצה.
את בחירת התפקידים במודל עשיתי לפי כאלה שדרושים נוכח הכוחות השליליים והעכבות שפועלים עלינו בדחיינות, כפי שמיפיתי אותם בעבודה האישית שעשיתי עם עשרות אנשים שסובלים מדחיינות במטרה להוציא אותם מהתקיעות:
מול השאלה "מה תוקע אותי, בעצם?" - להתחבר לפסיכולוג שבתוכי על מנת לחקור את הגורמים לדחיינות באותה משימה ספציפית, להפנים את המחירים שאני משלם ולהבין מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם הגורם שאיתרתי.
מול אדישות למשימה ומשמעת עצמית נמוכה - להתחבר אל השוטר שבי כדי לקבוע דד-ליין ולהיעזר בסנקציות חיצוניות שאני מטיל על עצמי, אשר יחייבו אותי לעשות את הפעולה כפי שהתחייבתי, אחרת – מחיר אי הביצוע לא נעים, כמו הפסד פוטנציאלי בכסף, במוניטין או ביחסים עם אנשים.
מול הטענה שאני שומעת הרבה "אני פשוט שוכח, סתם שוכח!" - עליי להתחבר למזכיר שבתוכי, ולהיעזר בכלים של ניהול עצמי כמו יומן ומנגנוני תזכורת אחרים – פיזיים ומנטאליים.
ומול עכבת העכבות... "אין לי כוח!" המוכר והטוב...- עליי להתחבר לכבאי שבי, כדי לתת לעצמי זריקת אנרגיה מיידית – זו "ההתנפלות", שתניע אותי לפעולה מעכשיו לעכשיו ברגעים של תקיעות. "הכבאי" מעמיד לרשותנו מגוון של כלים ליצירת בהילות.
סקרנים לשמוע יותר על "מדחיינות להתנפלות"? להכיר את שלל הכלים שכל אחד מהרביעייה מביא איתו? לבנות לעצמכם את המפה שלכם בדרך להיפרד מהדחיינות לאחת ולתמיד?
להרצאה על דחינות (שעה וחצי) או לסדנת ניהול זמן (יום שלם, שכולל סשן אחד שמוקדש לדחיינות) צרו קשר - אתם יודעים איך :)
על הכותבת:
טלי סגל, סגן-אלוף במיל', מנכ"לית, מייסדת, יועצת ומרצה בכירה ב"בו בזמן" - בית התוכן לניהול זמן בעולם העבודה החדש.
באה לעשות לכם סדר במשימות ובראש - לבחור נכון, להספיק יותר ובנחת....
בו בזמ"ן היא לא רק שיטה לניהול זמן, אלא שיטה לתפירת שיטה אישית לניהול זמן עבור המשתתפים.
בא לכם לפגוש אותנו ולקבל מכל הטוב הזה שיש לנו לתת לכם?
לקהל הרחב (לפרטיים+מארגונים):
לגרסת העמוקה - לפצח את נושא ניהול הזמן שלכם לאחת ולתמיד, ולבסס הרגלי ניהול זמן שיקדמו אתכם בכל תחום בחיים, קורס מאסטר לניהול זמן - התוכנית הכי יסודית ואפקטיבית שקיימת כיום בארץ.
לגרסה הקלילה - קורס דיגיטלי - ראו בחנות שלנו דיגיטלי עם טלי.
לארגונים:
להזמנת הרצאות וסדנאות לארגונים או לקבלת הצעת מחיר:
כתבו לנו בדוא"ל: talisegal@bobazman.com
או בטלפון: טלי - 052-9276510, תמי - 054-8142600
היכנסו להתרשם וללמוד גם באתר האינטרנט שלנו בתוכו תוכלו לקרוא גם המלצות של משתתפי ההדרכות של בו בזמן.
הדף שלנו בפייסבוק: "בו בזמן – הדרכות ניהול זמן מבית טלי סגל"
ואם בפייסבוק עסקינן - אם אתם עדיין לא חלק מקהילת ניהול הזמן שלנו "להספיק יותר ובנחת"... אז קדימה!
כרגיל.. מאחלת לכם "לבחור נכון, להספיק יותר, ובנחת" :)