שאלת היעפת המעייפת... היא נושא ששב ועולה בסדנאות שלי - במיוחד לאנשי משרד החוץ, לאנשי הייטק, ולחוקרים באקדמיה - שנוטים לטוס הרבה במסגרת העבודה שלהם.
אבל עזבו טסים מקצוענים... תכל'ס, לכל אחד מאיתנו כדאי להכיר, גם אם זה סתם טיול משפחה או חו"ל בילוי מכל סוג.
עשיתי קצת שיעורי בית וחיפשתי אחרי טיפים מעשיים וישימים, גם כאלה לא טריוויאלי, שיכולים להקל עליכם בהחלפת שעונים בין מדינות.
אז מה עושים?
התאמת שעון יכולה להיעשות בכמה דרכים, והאינטואיטיבית יותר, שגם עובדת, היא לנסות לסנכרן שעות שינה כבר במטוס לפי השעון של מדינת היעד, תוך שנעזרים כמובן בארבעה דברים שלא לשכוח:
1. באביזרי שינה: כרית, כיסוי, אטמים.
2. בוויסות טמפרטורה: ביגוד נוח, שמיכה.
3. להתפנות בשירותים לפני.
4. מיקום ליד החלון.
אגב באותו הקשר שימו לב לויסות אור בהתאם - אם אתם יודעים שעכשיו בארץ היעד יש לילה - אז גם אם אתם מתקשים להירדם, החשיכו את המושב שלכם (כלומר הימנעו מהדלקת הנורה) ואף השתמשו בכיסוי עיניים. ולהיפך - אם כעת יום שם, נסו להישאר מוארים ופעילים ככל שתצליחו גם אם בישראל הייתם אמורים להיות עכשיו עמוק בתוך חלום.
אבל רגע.. עוד לא הגענו לעיקר: הטיפ הבא הגיע אליי ממש מתחת לאף, מבן זוגי האהוב שיחיה פרופ' ערן טאובר שמתמחה בשעונים ביולוגיים, שסיפר לי, וגם הפנה אותי למקור שאצרף בסוף, שהדבר הכי חשוב בסנכרון שעון בין מדינות הוא... האוכל! אפילו יותר מהשינה... מסתבר שהתאמת שעון האפקטיבית ביותר נעשית לא רק דרך שינה אלא דרך הבטן! מה זה אומר? בעיקר שצריך לתכנן גם את הארוחות בצורה כזאת שאתם מגיעים "מוכנים" (קרי: רעבים במידה הנכונה) לארוחה הבאה שתהיה לכם על הקרקע, לפי שעת הנחיתה הצפויה.
כלומר, להחליט כמה ומה אתם אוכלים לפני הטיסה ובמהלכה כשהמצפן שמוביל את התכנון הזה הוא איזו ארוחה מסודרת (בוקר/צהריים/ערב) שמסונכרנת עם השעון המקומי בארץ היעד - ולאכול אותה כארוחה מלאה ובמועדה. כן, כן, חברים, גם אם משמעות לדלג על ארוחה במטוס או לדגום אותה קלות (אתגר לישראלים שאנחנו), אבל מסתבר שזה מה שעושה את המעבר הכי חלק.
המלצה אחרונה שארצה לתת בהקשר זה, היא שאם הנסיעה היא מאוד קצרה (יומיים-שלושה), לא כדאי בכלל לעשות את ההמרה של השעון הביולוגי לשעון המקומי, ושווה לשמור על שעון ישראל ככל שניתן, ולהסתדר כך, עד כמה שניתן.
נסו ושתפו...
מקור:
Jet lag: trends and coping strategies. Waterhouse et al . 2007. Lancet. 369:1117.
על הכותבת:
טלי סגל, סגן-אלוף במיל', מנכ"לית, מייסדת, יועצת ומרצה בכירה ב"בו בזמן" - בית התוכן לניהול זמן בעולם העבודה החדש.
באה לעשות לכם סדר במשימות ובראש - לבחור נכון, להספיק יותר ובנחת....
בו בזמ"ן היא לא רק שיטה לניהול זמן, אלא שיטה לתפירת שיטה אישית לניהול זמן עבור המשתתפים.
בא לכם לפגוש אותנו ולקבל מכל הטוב הזה שיש לנו לתת לכם?
לקהל הרחב (לפרטיים+מארגונים):
לגרסת העמוקה - לפצח את נושא ניהול הזמן שלכם לאחת ולתמיד, ולבסס הרגלי ניהול זמן שיקדמו אתכם בכל תחום בחיים, קורס מאסטר לניהול זמן - התוכנית הכי יסודית ואפקטיבית שקיימת כיום בארץ.
לגרסה הקלילה - קורס דיגיטלי - ראו בחנות שלנו דיגיטלי עם טלי.
לארגונים:
להזמנת הרצאות וסדנאות לארגונים או לקבלת הצעת מחיר:
כתבו לנו בדוא"ל: talisegal@bobazman.com
או בטלפון: טלי - 052-9276510, תמי - 054-8142600
היכנסו להתרשם וללמוד גם באתר האינטרנט שלנו בתוכו תוכלו לקרוא גם המלצות של משתתפי ההדרכות של בו בזמן.
הדף שלנו בפייסבוק: "בו בזמן – הדרכות ניהול זמן מבית טלי סגל"
ואם בפייסבוק עסקינן - אם אתם עדיין לא חלק מקהילת ניהול הזמן שלנו "להספיק יותר ובנחת"... אז קדימה!
כרגיל.. מאחלת לכם "לבחור נכון, להספיק יותר, ובנחת" :)
댓글