top of page
  • תמונת הסופר/תטלי סגל

בשבחה של מדיניות העבודה ההיברידית - גם וגם!

[פרסום 3 בסדרה: עבודה היברידית - עושים בחוכמה או שלא עושים בכלל]




קדימון: טיפ בגישה לקריאת "חומרי דיון" על עבודה מהבית

הפעם ההטריגר לפוסט היה ראיון שראיתי עם עדי דיאמנט, חבר הנהלה במיקרוסופט מחקר ופיתוח ישראל. הוא השתתף בקבוצת מחקר שחקרה את השלכות משבר הקורונה על עבודה מרחוק בחברות העסקיות, ובראיון ל- Chiportal הוא מסכם את עיקר התובנות עד כה, כולל היתרונות והחסרונות בעבודה מהבית. (לכתבה לחצו כאן)


הכתבה הזאת הייתה אחת מני עשרות שהתפרסמו בחודשיים האחרונים, חלקן מדגישות את היתרונות של העבודה מהבית וחלקן את החסרונות. מתוך התעמקות מקצועית שלי כיועצת לארגונים לעשות זאת נכון ומחושב גם אחרי עידן הקורונה, אני רוצה להציע על הרכב המשקפיים הבאים בקריאת כתבות מן הסוג הזה:


באופן כללי לגבי הטיעונים משני הצדדים:

האם הנקודה שהועלתה תהיה רלוונטית גם שלא בהקשר-הקורונה?

האם הטענה האמורה נכונה לגבי כל תפקיד אצלנו?

באיזה מינון?

מהם השיקולים לקבלת החלטה במקרה הספציפי של הארגון שלנו?

בקריאת היתרונות - לשאול את עצמנו:

האם היתרון הזה יכול להתקיים גם בארגון מסוג שלנו?

מה נדרש כדי למצות אותו?


ובקריאת החסרונות -

עד כמה החיסרון הפוטנציאלי צפוי לבוא לידי ביטוי גם אצלנו?

ואם כן – עד כמה הוא קריטי?

וחשוב יותר, בהינתן שאין מתכונת ללא חסרונות: מה עלינו לעשות כדי לצמצם את המחיר? כמו למשל – אולי מתכונת חלקית של עבודה מהבית בצורה מסוימת תפתור את הבעיה?


אתן דוגמה בפוסט הזה

חלק מהארגונים שבימים אלה בוחנים השארת מתכונת עבודה מהבית גם באפטר- קורונה, מדברים על פורמט של יום-יומיים עבודה מהבית.

לדעתי, נכון לנקודת זמן זו, עם המידע המחקרי שיש בידינו כרגע (עוד הרבה לפני הקורונה), מסתמן שזה אכן יכול להיות כיוון טוב לאיזון בין היתרונות לחסרונות, לפחות עבור חלק מהארגונים, ובחלק מהטיעונים. אין פורמט ללא מחירים, אבל בכל מקרי הבוחן שבדקתי עד כה, מצאתי שזו המיטבית באופן יחסי לאפשרויות האחרות.

(ושוב: התהליך צריך להתבצע בכל מקרה לגופו, כמובן!)

[[אז הנה סיכום התובנות של עדי דיאמנט מהראיון עמו, אחרי כל אחת מהן – בצבע אחרי הסימון ">>>" - הוספתי דוגמה איך ניתן להתבונן על אותה נקודה במתכונת של יומיים עבודה מהבית, דרך העדשות שהצעתי קודם:]]


היתרונות

1. תפוקה - חברות שאופי המשרה איפשר עבודה מהבית ושהייתה להן את התשתית הדרושה הכוללת סביבות עבודה ותקשורת מתאימות - דיווחו שבמקרים רבים תפוקת העבודה אפילו עלתה >>> במתכונת של יומיים תהיה כנראה עליה בתפוקה, גם אם מצומצמת יותר ביחס לשבוע מלא – עדיין משמעותית, להערכתי, מכיוון שבתכנון נכון ייבחרו המשימות שיש לבית יתרון יחסי בהן, כמו משימות עומק, חשיבה, תכנון, אנליזה, כתיבה, עיצוב - כל המשימות שדורשות ריכוז והעמקה - שקשה להשיג אותם במשרד הישראלי המצוי.


2. חיסכון בעלויות שכירות ותחזוקת משרדים >>> אמנם זהו החיסכון הגדול לארגון במעבר לעבודה מלאה מהבית, אולם ניתן למצוא פתרונות יצירתיים שיתנו מענה חלקי גם לחיסכון בתחום זה במתכונת חלקית - כמו שיתוף משרד לבעלי תפקידים שיעבדו בימים אחרים, שיאפשר אולי אפילו לוותר על קומה מתוך שתיים-שלוש במבנה הקיים. גם כאן הדבר מחייב כמובן ניתוח ותכנון מפורטים, אחרת רב הנזק מהתועלת.


3. יכולת העסקת טאלנטים הגרים באזורים מרוחקים מהמשרד >>> יתכן שבשביל למשוך אותם תימצא להם החברה מתכונת גמישה יותר, כחריג – כמו יום בשבוע מהמשרד. באופן כללי - בכל מתכונת שנקבעת תמיד נכון לעשות מחשב על מקרים חריגים - כאלה שיעבדו יותר או פחות מהנהוג ע"י רוב עובדי החברה, מכל מני טעמים.


4. חסכון בזמני נסיעות, הוצאות רכב, דלק, זמן עבודה מבוזבז והשפעות נפשיות על העובד >>> חסכון של יומיים של דלק, זמן ותשישות פקקים - זה גם מאוד משמעותי.


5. שביעות רצון של עובדים - אנו רואים ושומעים דיווחים מארגונים בכל העולם על אחוז ניכר של עובדים שמעדיף להישאר ולעבוד מהבית >>> לדעתי יומיים זו המתכונת שתאפשר בדיוק את האיזון בין הרצון של העובדים להיות קצת יותר בבית לבין הרצון שלהם לפגוש את החברים ש להם בעבודה ולהיות חלק ממשהו.


החסרונות

1. האתגר ליצור ולתחזק תרבות ארגונית אונליין – חלק ניכר מהתרבות הארגונית מיושם דרך ובאמצעות משרדי החברה, פעילויות ואינטראקציה פנים אל פנים בין עובדים, מרגע הכניסה למשרד, דרך המפגשים בחדרי האוכל, בחללי עבודה שונים וכו’. כל אלה לא קורים מהבית >>> שלושה הימים במשרד עדיין יאפשרו את "הצבע" הייחודי של התרבות, והדילמה הזאת תיפתר, זהו אולי היתרון המרכזי של יומיים עבודה מהבית ולא מעבר לעבודה מלאה מהבית.


2. אתגר ניהול עובדים מרחוק – התאמת תדירות מפגשים, משכי המפגש, נושאים וכו’. באופן כללי ניהול עובדים מרחוק דורש מהמנהל כמות גדולה יותר של פגישות לרבות פגישות צ’ק-אין קצרות ופגישות “תרבות", אולם לפעמים עומס העבודה על המנהל עולה >>> אתגרי ניהול עובדים מרחוק יפחתו ע"י סנכרון פגישות חניכה ודיונים לשלושת ימי המשרד. ובסך הכל, מודעות והכרת שיטות ניהול של עובדים מרחוק ישמרו על התפוקה וגם יקלו על המנהל (ועל הדרך ישפרו את רווחתו האישית של המנהל עצמו. זו לא מילה גסה).


3. סביבת העבודה בבית - לא לכל העובדים יש סביבת עבודה נוחה ובריאה ולאורך זמן יכולה להיות לכך השפעה בריאות ונפשית >>> אלה יוכלו להישאר בעבודה משרדית מלאה, כחלק מהמקרים המיוחדים שהזכרתי בסעיף 3 ביתרונות.


4. נוצר שינוי מוחלט במודל איזון עבודה בית - אנו מדברים על שזירה מוחלטת בין החיים הפרטיים לעבודה >>> בתחום הזה יש לנו כלים מצוינים שאנו מלמדים בהדרכות שלנו לעבודה יעילה מהבית, שמעניקים לעובדים יכולת לטפל בטשטוש שנוצר בעבודה מהבית, מה גם שעם חזרת הילדים למסגרות האתגר פחת במידת מה.


5. תחושת שייכות - מפגשים פנים אל פנים מסוגלים לייצר תחושת שייכות, עבודת צוות ומעגל חברתי שלא ניתן להחלפה בעבודה מרחוק. עובדים מדברים על געגוע לשיחות סביב מכונת הקפה, החשיבה המשותפת, ההליכה יחד לצהריים וכו’. צריך לזכור שבעיקר לדור הצעיר מקום העבודה מהווה גם מעיין חברתי חשוב ומשמעותי בחייהם >>> במתכונת הדו-יומית, הפן החברתי עדיין יישאר בזכות יתר שלושת ימי המשרד הפעילים, ויפחית בצורה משמעותית את חוויית הבדידות שחשו עובדים במהלך הקורונה כשהעבודה מהבית הייתה מלאה.


אז.. מה קורה אצלכם בארגון?

בימים אלה אני מייעצת בין היתר גם לארגון ציבורי שמעוניין לעבור לעבוד יום-יומיים מהבית אחרי הקורונה. אני מציינת דווקא אותו בגלל שזה ארגון ציבורי וזה מרתק ומרגש אותי במיוחד... אם הגופים הציבוריים בדרך לשם זה אומר שאנחנו במהפכה אמיתית, לא "צופים את בואה" אלא ממש בתוכה. אנו בונים שם תוכנית שמיישמת את היתרונות, מטפלת במניעת החסרונות (בין היתר אלה שהוזכרו לעיל), ואנו מנתחים את היישום המיטבי לפי סוגי תפקידים ולפי אבחון ארגוני מקדים שאנו עושים שם. אשתף בעיקרי התובנות בהמשך...

To be continued...





על הכותבת


טלי סגל, סגן-אלוף במיל', מנכ"לית, מייסדת, יועצת ומרצה בכירה ב"בו בזמן" - בית התוכן לניהול זמן בעולם העבודה החדש.

באה לעשות לכם סדר במשימות ובראש - לבחור נכון, להספיק יותר ובנחת....



בו בזמ"ן היא לא רק שיטה לניהול זמן, אלא שיטה לתפירת שיטה אישית לניהול זמן עבור המשתתפים.

בא לכם לפגוש אותנו ולקבל מכל הטוב הזה שיש לנו לתת לכם?


לקהל הרחב (לפרטיים+מארגונים):


לגרסת העמוקה - לפצח את נושא ניהול הזמן שלכם לאחת ולתמיד, ולבסס הרגלי ניהול זמן שיקדמו אתכם בכל תחום בחיים, קורס מאסטר לניהול זמן - התוכנית הכי יסודית ואפקטיבית שקיימת כיום בארץ.


לגרסה הקלילה - קורס דיגיטלי (3 פרקים מוקלטים, סה"כ 10 שעות לימוד) - ראו בחנות שלנו דיגיטלי עם טלי.


לארגונים:

להזמנת הרצאות וסדנאות לארגונים או לקבלת הצעת מחיר:

כתבו לנו בדוא"ל: talisegal@bobazman.com

או בטלפון: טלי - 052-9276510, תמי - 054-8142600

או פשוט להשאיר הודעה בוואטסאפ או באתר ונחזור.


היכנסו להתרשם וללמוד גם באתר האינטרנט שלנו בתוכו תוכלו לקרוא גם המלצות של משתתפי ההדרכות של בו בזמן.


ואם בפייסבוק עסקינן - אם אתם עדיין לא חלק מקהילת ניהול הזמן שלנו "להספיק יותר ובנחת"... אז קדימה!



כרגיל.. מאחלת לכם "לבחור נכון, להספיק יותר, ובנחת" :)


_____________________


פרסומים בסדרה "עבודה היברידית עושים בחוכמה או שלא עושים בכלל" -




444 צפיות

Comments


Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page